Ελληνικά English
Κατηγορίες
ΟΡΘΩΤΙΚΑ » Παιδιατρικές ορθώσεις » Σύστημα βάδησης RGO

Το σύστημα ορθοστάτισης και βάδισης RGO είναι ένα ειδικό σύστημα εναλλασσόμενης κίνησης δύο οσφυομηροκνημοποδικών κηδεμόνων και κατασκευάζεται κατόπιν λήψης γύψινου προπλάσματος. Αναπτύχθηκε ως βοήθημα αποκατάστασης και κινητοποίησης παιδιών με παράλυση στην οσφυική μοίρα και αδυναμία έκτασης των ισχιακών αρθρώσεων.

aparat-rgo-big

    Οι 2 μεταλικές ισχιακές αρθρώσεις του RGO ενώνονται με καλώδιο το οποίο παρέχει μηχανική βοήθεια στην έκταση ενός ισχίου του ασθενή ενώ εμποδίζει την ταυτόχρονη αμφίπλευρη ισχιακή κάμψη. Όταν ο ασθενής ξεκινάει ένα βήμα και πραγματοποιείται κάμψη στο ένα του ισχίο, τότε το καλώδιο προκαλεί έκταση στο αντίθετο ισχίο, δημιουργώντας έτσι μια πιο φυσιολογική βάδιση που δεν απαιτεί ιδιαίτερη ενέργεια και προσπάθεια.

    Για να πραγματοποιηθεί ένα βήμα χρειάζεται ενεργή έκταση του ισχίου, τους κάτω κοιλιακούς μυς ή/και έκταση στην σπονδυλική στήλη. Πολλοί ασθενείς προτιμούν να κρατάνε και 2 πατερίτσες ενώ βαδίζουν με το RGO, για να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά. 

    Το RGO χρησιμοποιείται επιτυχώς κυρίως από παιδιά που έχουν δύναμη στα χέρια τους, κίνητρο και επιθυμία να σταθούν στα πόδια τους και φυσικά υποστήριξη από το περιβάλλον τους. Η ορθοστάτιση και η παθητική βάδιση είναι πολύ σημαντικά στην σωστή ανάπτυξη της ανατομίας, του αγγειακού συστήματος, των αναπνευστικών οργάνων και του κινητικού μηχανισμού τους, και δρα προληπτικά κατά καρδιακών παθήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από παραπληγικούς ενήλικες ασθενείς, αλλά συνήθως προτιμούν ένα αναπηρικό αμαξίδιο για τις μεταφορές τους.